0 položiek za 0 EUR

FAQ

Aká je história olibových olejov?

-Najstaršie zmienky siahajú 8.000 rokov  p.n.l.  k dobe kamennej

-Jeho domestifikácia sa datuje na 6.000 p.n.l. v oblasti Sýrie a južného Iránu.

-Používali ho starovekí  Židia (do lámp), Egypťania (olivové ratolesti) a Gréci (posvätenie odvahy) a bol spájaný najmä s náboženskými rituálmi.

-Hlavnými rozširovateľmi pestovania olív boli Féničania, ktorí ich rozšírili do celého Stredomoria.

-V starovekom Ríme bola tradícia, že ten kto pestoval olivovníky nemusel ísť do armády a ten kto ich bezdôvodne vyrúbal dostal trest smrti.

-Olivový olej sprevádzal ľudí po celý život od narodenia/krst/ až po smrť /posledné pomazanie/.

-V oblasti Stredomoria bol olivový olej uctievaný ako jedna zo základných vecí života.


Ako sa vyrábajú olivové oleje?

Je to jednoduché: čerstvé olivy sa jemne zomelú spolu s kôstkami na tzv. pastu, ktorá je umiestnená do špeciálnej nádoby s lopatkami. Následne prebieha proces premiešavacia kde pasta prichádza do kontaktu s kyslíkom za účelom uvoľnenia oleja z dužiny. Celý proces trvá cca 40-60 min.

Lisovanie - oddelenie oleja od vody  dužiny a kôstok: Dnes tento proces oddeľovania oleja neprebieha v lise, ale v centrifúge no aj napriek tomu je zaužívaný výraz lisovanie. Existuje len jedno skutočné lisovanie a to všetko ostatné je len chémia. Ani hrozno na víno nelisujete 2 x pokiaľ chcete mať kvalitné víno. Lisovanie pokrutin (masa ktorá nám ostane z odstredenej pasty) je samozrejme možné pridaním chemických látok a zahriatím na vysokú teplotu. Tu však už nemôže byť reči o kvalite!


Sú nejaké odlišnosti súvisiace s krajinou pôvodu toho - ktorého oleja?

Na celom svete existuje asi 700 druhov olív a len v Taliansku ich je 540, čo umožňuje obrovskú rozmanitosť v chuti a vôni. Každá krajina má svoje špecifiká a každý výrobca ma svoje know how ako vyrobiť ten- ktorý olej. Dnes je veľmi moderné vyrábať olivový olej z jedného druhu olív, ale robia sa aj rôzne kupáže z 2-4 druhov, aby sa docielila vôňa a /chuť ktorá by čo najviac charakterizovala daný región. Rôzne olivové oleje sa hodia na rôzne jedlá a ponúkajú širokú paletu vôní a chutí. - podobná rozmanitosť ako u vína! Tie najlepšie olivové oleje pochádzajú z oblasti Stredomoria a blízkeho východu, ale skvelé exempláre nájdete aj z USA, Južnej Afriky, Austrálie či ďalekého Japonska.


Nieje extra virgin ako extra virgin

Výroba skutočného olivového oleja je veľmi drahá, pretože olivy musia byť oberané v správnom čase. Najlepšie bez mechanizmov: ručné triedenie a rýchly presun do mlyna. Ten kto má veľa olivovníkov nemôže vyrábať iba skutočnú kvalitu.

-jedna oliva váži od 4 -15 g

-podiel oleja v olivách je 7 - 30%

-cena za 1kg kvalitných olív sa pohybuje od  2,00 €-  6,00 €

Na výrobu jedného litra bežného extra virgin olivového oleja je potrebných cca 5-6 kg olív. V tomto prípade sú použité odrody s vysokou výťažnosťou (podporované rôznymi chemickými prípravkami, hnojivami) a častokrát sa nepoužijú len tie najkvalitnejšie olivy. To všetko by bolo ešte ako tak v poriadku, pokiaľ by sa neprimiešaval iný, ako len olivový olej (niekedy sa pridáva aj iný olej napríklad orechový pre väčšiu efektivitu). Stojí naozaj na zamyslenie, keď sa objaví na trhu (pre koncového užívateľa) extra panenský olivový olej v cene  5,00 € a menej za 500ml!!! Skutočne nemožné vyprodukovať a predávať kvalitný výrobok pokiaľ si spočítame, že sa tam musia zmestiť náklady a zisk výrobcu, prepravcu, distribútora a samotnej predajne.

-Iba cca 1% z celkovej svetovej produkcie olivového oleja sú ozajstné prvotriedne produkty.

Pre porovnanie na výrobu jedného litra skutočne kvalitného olivového oleja je potrebných desať až pätnásť kilogramov olív.

Na samotnú výrobu potrebujeme: -kvalitnú surovinu, čo najrýchlejší transport, šetrné mletie, odstredenie/lisovanie. Následne sa olej uschová v nerezovom tanku, kde sa nechá pomaly sedimentovať, aby sa olej vyčíril. Filtrovanie sa neodporúča  a ak áno tak veľmi citlivo nakoľko by sme  takouto cestou mohli znehodnotiť olej. Strata chuti, vône a iných prospešných látok obsiahnutých v oleji.

Poznáme mechanické (centrifúga, alebo lis) a chemické získavanie oleja - rafinovaním a pridávaním chemických látok ako napr. benzén na zvýšenie výťažnosti.


Ako rozpoznáme kvalitný olivový olej od nekvalitného?

Najlepšie oleje sú tie, ktoré boli vyrobené výrobcom a pestovateľom olív v jednej osobe. Sú to tie oleje, kde je garantovaná originalita pôvodu a kde sa nepoužívajú pesticídy na ochranu plodín, ale tradičné a prirodzené metódy. Bio-dynamické pestovanie, úcta k prírode, k samotným zdrojom a šetrné spracovanie. Správny čas zberu, ručný zber, triedenie a doprava na spracovanie do 4-6 hodín od zberu. Zvyšok závisí od moderných technológii v lisovni oleja , know-how odborníkov a riadenia centrifúgy/lisu. Každá odroda má svoje špecifiká ako vegetačné obdobie/optimálny zber a spracovanie. Správne skladovanie je nesmierne dôležite pre zachovanie kvality. Najväčšími nepriateľmi sú svetlo a teplo. Chuť a vôňa musí zodpovedať čerstvým zeleným olivám. V rôznej miere majú svoju ostrosť, horkosť pikantnosť, ale hlavne čistá chuť olivového oleja musí byť rozpoznateľná.


 Ktoré olivové oleje sa považujú za najkvalitnejšie? Odkiaľ pochádzajú?

Dobrý olivový olej sa vyrába z tých najlepších odrôd a je ich cca 30 druhov. Ostatné olivy sa používajú na výrobu menej kvalitného olivového oleja predávaného hlavne v supermarketoch, kde je cena rozhodujúcejšia pred kvalitou. Nedá sa jednoznačne povedať odkiaľ pochádzajú najkvalitnejšie olivové oleje, ale najlepšie sú z oblasti Stredomoria a blízkeho východu. V každej krajine je niekoľko skvelých výrobcov, ktorí sa snažia vyrobiť ten najlepší produkt.


 Čo všetko o olivovom oleji prezrádza krajina pôvodu?

V ideálnom prípade je to meno/adresa pestovateľa na etikete avšak máte len malú šancu zistiť či ide naozaj o olej ,ktorý má pôvod v danej krajine a či nejde o viac ako jedného výrobcu predávaného pod jednou značkou. Veď posúďte sami: Španielsko vyprodukuje 45% svetovej produkcie olív ale spracujú len okolo 20%. Prebytok sa vyváža do rôznych krajín, kde sa menej kvalitné olivy častokrát prevážajú v nevyhovujúcich podmienkach aj niekoľko dní a následne sa spracujú na olej, ktorý sa musí chemicky ošetriť, ochutiť a modifikovať aby spĺňal aké také kritéria a predáva sa pod menom danej krajiny. Veľký pozor si dajte ak výrobca uvádza, že vyrobené v EU!


Koľko olivových olejov ponúka slovenský trh v súčasnosti?

Slovenský trh dnes ponúka niekoľko desiatok olivových olejov avšak len o zlomku sa dá hovoriť ako o kvalitnom. Pokiaľ hľadáte niečo kvalitnejšie navštívte nejaký obchod s delikatesami, vinotéku, špecializovaný obchod avšak všimnite si ale prosím ako ho skladujú. Pozor! Svetlo je jeden z najväčších nepriateľov. Taktiež si viete olej objednať aj cez internet, kde môžete nájsť naozaj skvelé kúsky. Preverte si takýto e-shop krátkym telefonátom a žiadajte referencie prípadne či je možné ich oleje niekde ochutnať napr. v reštauráciách.


Nie každý olivový olej sa považuje za zdravý. Ktorý olej spĺňa tieto kritéria?

Dôležitým ukazovateľom je miera antioxidantov/polyfenolov, ktoré blahodarne pôsobia na náš organizmus tzv. premasťujú naše bunky a spomaľujú proces starnutia. Každý deň by sme si mali dať malú lyžičku kvalitného olivového oleja a naše telo sa nám odvďačí v podobe zvýšenej imunity, vitality. Olej obsahuje protirakovinové látky a dokonca isté výskumy ukázali že obsahuje aj látku ktorá môže pomôcť pri Alzhaimerovej chorobe. Neodmysliteľnou zložkou sú vitamíny A,D,E, K a samozrejme nenasýtené mastné kyseliny omega 3 a omega 9.


Ktorý olej je vhodný na studenú kuchyňu, ktorý na tepelnú úpravu a ktorý do šalátov?

Kvalitný olivový olej môžete používať ako v studenej, tak aj v teplej kuchyni. Práve kvalitný olej dodá vášmu pokrmu nezameniteľnú chuť a chráni vaše jedlo pri tepelnej úprave. Pri samotnom grilovaní, alebo pečení sa uvoľňujú nežiaduce látky, ktoré následne nepreniknú v takej miere do nášho jedla. Pripravujeme jedlo zdravšie. Do šalátov a rybacích špecialít sú lahodné sicílske olivové oleje sú napr. ako Castel di Lego Oro Galioto alebo Ligúrskeho olivového oleja Frantoio Ghiglione. Na mäso a grilované špeciality napr "La Maliosa" z Toskánska. Ochutené olivové oleje odporúčame použiť prevažne v studenej kuchyni nakoľko pri tepelnej úprave by sme znehodnotili značnú časť aromatických látok. Pozor však ako sú dané olivové oleje ochutené. Tie najkvalitnejšie ako napríklad z produkcie Antonio PATA-Calabria sú lisované priamo spolu s danou bylinkou, ovocím, čili prípadne cesnakom. Pomer je zväčša 97% olivy a 3% daná pochutina. Toto nám zaručuje že olivový olej si udrží svoju kvalitu veľmi dlho. Pokiaľ by ste si chceli ochutiť svoj olivový olej čerstvou bylinkou je to možné, ale pozor na to že Vám olej začne oxidovať nakoľko čerstvé bylinky obsahujú vodu. Odporúčame  preto skonzumovať do 2-3 týždňov.


Čo nám prezrádza akosť oleja? V čom sa líši označovanie olivových olejov?

Hlavný parameter kvality je kyslosť – čím nižšia tým lepšia

EXTRA VIRGIN (EXTRA PANENSKÝ) – Kyslosť 0,8g na 100g oleja

                určite najkvalitnejší olivový olej, ktorý je vyrobený len čisto mechanickým spôsobom, pretože je lisovaný za studena. Čisto mechanický spôsob úpravy zaručuje kvalitu a stopercentné zachovanie všetkých zdraviu prospešných látok. Je ideálny na studenú ako aj teplú kuchyňu.

VIRGIN (PANENSKÝ) – Kyslosť 2,0g na 100g oleja

                získava sa tiež lisovaním za studena, avšak z menej kvalitných olív. Je vhodný na studenú aj teplú kuchyňu.

Ďalšie skupiny olivových olejov uvádzame len pre zaujímavosť avšak neodporúčame nakoľko vo väčšine prípadov ide skutočne len o olej/tuk, ktorý nemá pre naše telo žiadnu výpovednú hodnotu a v niektorých prípadoch nám môže ich konzumácia skôr poškodiť ako prospieť.

Čistý olivový olej – – Kyslosť 3,3g na 100g oleja

                vyrába sa z olív najnižšej kvality, pomocou chemického spracovania a rafinovania. Použitie sa odporúča najmä na tepelnú úpravu jedál, nakoľko má takmer úplne nevýraznú chuť a nízku kvalitu.

Rafinované oleje               -lisovaný za vysokej teploty, tlaku a chemicky upravovaný

Zmesi- olej získaný miešaním rafinovaného oleja, oleja z pokrutín a panenského olivového oleja V súčasnosti na našom trhu je ich veľké množstvo.


Ako je to s dátumom spotreby?

Bežný dátum spotreby je do 18 mesiacov od naplnenia do fliaš, ale kvalitný olej vydrží podstatne dlhšie v nezmenenej kvalite. V niektorých prípadoch až 30 mesiacov. Všetko závisí od typu olivy, spracovania suroviny, zručnosti výrobcu, obal (sklo s UV filtrom) a samotného skladovania.


Do akej miery je dôležité v akom obale sa olej predáva?

Olivový olej patrí medzi jednu z najzdravších potravín (okrem iného tam patrí čerstvé čili, med, cesnak) a preto je nevyhnutné mu poskytnúť náležitú ochranu aby sa čo najdlhšie uchovali blahodarné zložky. Sklo s UV filtrom prípadne tmavé sklo je najlepší obal. Nevylučuje sa ani plechovica/kovový obal, ktorý vo svojom vnútri má takú povrchovú úpravu aby ochránil daný produkt. Nie je však zárukou že aj ten najkrajší obal v sebe ukrýva prvotriedny olej. Poraďte sa u svojho predajcu o danej kvalite. Buďte nároční a požadujte certifikáty a referencie a hlavne ochutnajte to čo kupujete ak je to možné.


Záver - Investujte do svojho zdravia

Pokiaľ Vám naozaj záleží na Vašom zdraví a radi si pochutíte na dobrej ingrediencii, tak olivový olej je skvelý začiatok. Lenže iba kvalitný produkt Vám poskytne to, čo od neho očakávate. Načo by sme mali konzumovať niečo čo sa len tvári ako zdravá ingrediencia a v skutočnosti obsahuje pesticídy, 40 rokov zakázané DDT či dokonca nervový jed - pesticid chlorpyrifos. Prečo???- len preto že sú cenovo výhodné a možno trošku aj chutia? V tomto prípade to nestojí za to nakoľko olivový olej je jedna z najzdravších surovín sveta a pri pravidelnej konzumácii investujete do vlastného zdravia.


Čo skutočne konzumujeme?!

Citované z: http://www.cas.sk/clanok/233606/velka-kontrola-olivovych-olejov-takmer-90-obsahovalo-zvysky-pesticidov.html

Veľká kontrola olivových olejov: Takmer 90 % obsahovalo zvyšky pesticídov!

03. 10. 2012  18:00 - Je extra panenský olivový olej skutočne vyrábaný z najkvalitnejších olív? Český časopis dTest to preveril. Otestoval 17 olejov ponúkaných v obchodoch.

V pätnástich našli zvyšky pesticídov, v troch prípadoch dokonca išlo o DDT, dávno zakázaný prípravok proti hmyzu. Porušujú výrobcovia normy? V 15 olejoch našli zvyšky jedného alebo viacerých pesticídov, v deviatich z nich bol nervový jed - pesticid chlorpyrifos. „Sklamaním boli dva bio oleje, ktorých analýzy preukázali prítomnosť DDT, prípravku proti škodlivému hmyzu, ktorého používanie bolo v európskom poľnohospodárstve zakázané takmer pred 40 rokmi,“ uviedla šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.

Ako doplnila, išlo o značky Billa naše bio/extra panenský olej (minimálna trvanlivosť 31/07.2013) a Basso Organic Extra Virgin Olive Oil for Kids (minimálna trvanlivosť 12/2013), teda výrobok určený deťom. Tretí olej nielen so zvyškami DDT, ale aj ďalších dvoch pesticídov, nesie značku Borges 100 % Hojiblanca Olive Extra Virgin Olive Oil (minimálna trvanlivosť 31/05/2014).

Podľa dTestu sa karcinogénne DDT ukladá v tuku a pečeni a pri dojčení dokonca prechádza do materského mlieka. Aj keď výsledky testu znejú alarmujúco, predpisy výrobcovia neporušili. „Ak porovnáme nájdené hodnoty rizikových látok s európskymi limitmi, musíme konštatovať, že nedošlo k ich prekročeniu,“ zhodnotila Rozová. Ako však dodala, ich test ukázal, že olivy určené na výrobu extra panenských olejov nie sú až tak starostlivo vyberané.

17 testovaných produktov:

* Albert Quality/Extra Virgin olivový olej

* Basso Organic Extra Virgin Olive Oil for Kids

* Bertolli Extra Virgine Olio di Oliva

* Billa naše bio/extra panenský olivový olej

* Borges 100% Hojiblanca Olive Extra Virgin Olive Oil

* Borges bio 100% extra panenský olivový olej

* Carbonell extra panenský olivový olej

* Heraclio Extra Virgin Greek Olive Oil

* Kaiser Franz Jozef Exclusive Extra Virgin Spanish Olive Oil

* Kreolis extra panenský olivový olej

* La Presa Romana Bio Extra Virgin Olive Oil

* Lidl Luccese /100% italienisches natives Öl extra

* Monini Classico extra panenský olivový olej

* Olitalia Olio Extra Virgine di Oliva - Il Tradizionale

* Ondoliva Extra Virgin Olive Oil

* Spar olivový olej extra panenský

* Tesco Extra Virgin Olive Oil

Časopis dTest nezverejnil, ktoré dva oleje boli bez zvyškov pesticídov.

Video na you tube

http://www.stream.cz/adost/760900-a-dost-olivove-oleje-s-ddt-a-polycyklickymi-uhlovodiky